Historie
HSF Logo whiteHSF Logistics is now part of DFDS. Read more here.

hsf-paard-en-wagen-thBegin twintigste eeuw

Anno 1903 verhuurt Antoon Frederiks uit Druten zijn paarden, met of zonder voerman, voor het slepen van smalspoortreintjes op de steenfabrieken langs de rivier de Waal. Hiermee begint de geschiedenis van het familiebedrijf dat inmiddels vier generaties kent. In 1923 richtte de zoon van Antoon Frederiks, Hendrik Simon Frederiks (I), het bedrijf H.S. Frederiks Transport op en zette daarmee de transportactiviteiten van zijn vader voort. Met behulp van paard en wagen vervoert hij bouwmaterialen en steenkool vanuit de Waalhaven naar de diverse bouwputten in Nijmegen.

Mede door de komst van een grote klant, margarine fabriek 'Batava', waarvoor Frederiks in eerste instantie met behulp van paard en wagen vaten met grondstoffen vanaf de Waalkade naar de fabriek vervoerde, werd in 1929 de allereerste vrachtwagen aangeschaft om zodoende ook het eindproduct naar de klanten te vervoeren.

Eerste tankwagenTweede wereldoorlog en naoorlogse jaren

Tijdens de tweede wereldoorlog 'saboteerde' Hendrik Simon Frederiks (I) zijn vrachtwagen om deze zo uit handen van de bezetter te houden. Het dagelijks werk bestond in die tijd uit het transport van brandhout door middel van handkarren waarmee Frederiks gedurende deze barre jaren de inwoners van Nijmegen van brandstof voorzag.

 

Na de oorlog kocht Hendrik Simon Frederiks (I) zijn tweede en derde vrachtauto. Dit waren door de Amerikanen achtergelaten voertuigen die hij via de juiste connecties op de kop wist te tikken. Jongste zoon Hendrik Simon Frederiks (II) was verzot op de techniek van de vrachtwagens en hij bouwde in 1950 op 17-jarige leeftijd eigenhandig een truck voor Frederiks Transport. Omdat hij nog geen rijbewijs had, moest broer Theo de truck testen!

Echt familiebedrijf

Na het plotseling overlijden van Hendrik Simon Frederiks (I) in 1953 was het zoon Hendrik Simon Frederiks (II) die zijn passie voor techniek liet varen om de dagelijkse gang van zaken binnen het familiebedrijf op zich te nemen. Hij zorgde voor een contractverlening bij de margarinefabriek en bij een lokale staalfabriek waardoor de continuïteit van het familiebedrijf gewaarborgd bleef. Moeder Frederiks deed de administratie en behartigde tevens de financiën en broer Theo bleef op de auto.

hsf-frederiks-vrachtwagen-thUitbreiding met transport naar het buitenland

In de jaren zestig behaalde Hendrik Simon Frederiks (II) het certificaat voor buitenlands beroepsgoederenvervoer en breidde hij de transportactiviteiten verder uit met het tankvervoer van vetten en oliën naar onder andere Duitsland. Door zijn passie voor techniek bezocht hij graag vakbeurzen en daar viel zijn oog op een techniek waarmee hij zijn plannen voor het vervoer van (afval)containers (destijds een nieuwe trend) kon voortzetten. Het staal-, tank- en containertransport bleven nog drie decennia lang de kernactiviteiten van H.S. Frederiks Internationaal Transport B.V.

Specialisatie in geconditioneerd levensmiddelenvervoer

In 1989 komt zoon Hendrik Simon Frederiks (III) binnen het familiebedrijf te werken en in 1995 neemt hij het bedrijf van zijn vader over. De ambities van Simon jr., die net als zijn vader altijd op zoek is naar vernieuwingen en kansen, gingen meer in de richting van het koel- en vriestransport. Voornamelijk in het vleestransport naar Groot-Brittannië zag hij enorme kansen. In de jaren die volgden werden de containerdivisie en het tankvervoer verkocht. De huisstijl en de bedrijfsnaam werden aangepast ten behoeve van deze nieuwe transporttak.

Hsf logistics Het ontstaan van HSF Logistics eind jaren negentig

De belangrijke rol van de Nederlandse exportslachterijen in de internationale foodsector eind jaren negentig zorgde ervoor dat de mogelijkheden op de Europese markt geweldige vormen aannamen. Simon jr. greep deze kans met beide handen aan en hij participeerde in 1997 in een overname van het transportbedrijf RSB Logistics in Winterswijk, waarmee het koel- en vriestransport naar voornamelijk Duitsland ingevuld kon gaan worden. Het familiebedrijf Hannink uit Winterswijk, dat eerder door RSB Logistics was overgenomen, en Frederiks Internationaal Transport, dat net zijn naam veranderd had in HSF, werden in 1998 samen omgedoopt tot HSF Logistics.

lean-and-green
ifs-food
brc-storage-distribution
breeam-nl